“Els monstres de ca meva” Fundació Joan i Pilar Miró de Palma |
Un estudi coordinat pels professionals del servei d’urgències de l’hospital de Sant Joan de Déu quantifica en 471 els nens que en un any han estat atesos amb símptomes de maltractament a tretze hospitals espanyols. Malgrat que aquesta dada no engloba tots els centres d’assistència, i malgrat que només es refereix al període comprès entre els mesos de setembre del 2011 i del 2012, resulta prou il·lustrativa per recordar al conjunt de la societat que el maltractament infantil és una realitat greu més freqüent al nostre país del que sembla.
L’agreujant més dramàtic que aporta aquest estudi és que un de cada quatre nens atesos per aquest concepte no va tornar a casa seva, bé perquè va morir per la gravetat de l’agressió, perquè va quedar ingressat per seguir el tractament de les lesions o bé perquè va ser traslladat a un centre d’acollida. El 37% dels 471 nens atesos van patir abusos sexuals; un altre 37%, altres agressions físiques; un 20%, danys com a conseqüència de negligències dels grans, i un 4,5%, maltractament emocional.
En els últims anys a Espanya s’ha avançat en la prevenció i tractament del maltractament infantil per part del sistema sanitari, dels serveis d’assistència social i de les institucions privades i oenagés que se n’ocupen. Però és evident que no n’hi ha prou amb el que s’ha fet fins ara i que el maltractament a nens, nenes i adolescents és un problema davant del qual no s’ha d’abaixar la guàrdia.
Són especialment importants totes aquelles accions encaminades tant a la prevenció social com a la detecció del problema, ja que en aquest cas les víctimes no tenen capacitat de denúncia, sobretot a les edats més primerenques. És fonamental, en aquest sentit, la formació dels professionals de tots els àmbits directament o indirectament relacionats amb la infantesa i l’adolescència, tant en hospitals com en centres d’assistència primària, així com en guarderies o escoles, i la seva coordinació territorial i administrativa amb els centres d’assistència social o la mateixa policia si fos el cas, per detectar els problemes i actuar ràpidament.
Les iniciatives polítiques que hi ha en marxa per millorar els protocols i els mitjans necessaris s’haurien d’intensificar al màxim, sobretot perquè hi ha indicis que, amb la crisi econòmica, han augmentat els casos de maltractament infantil a les famílies, derivats de la tensió emocional més intensa que pateixen els grans a causa de l’atur i els deutes creixents, segons va posar de manifest recentment un altre informe sobre aquesta problemàtica al nostre país.
La Vanguardia
22/05/14
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies