La setmana passada les xifres territorialitzades revelaven que les llistes d´espera als hospitals gironins s'havien tornat a disparar un 15% el 2013 respecte al 2012. Però si es compara amb els nivells de 2010, abans de les retallades, els números encara són més preocupants. El balanç complet posa de manifest que a Girona les llistes han augmentat molt més que a la resta de territoris catalans.
Les llistes d'espera dels hospitals de la regió sanitària de Girona són les que més han crescut en els últims tres anys a Catalunya. Les últimes dades –del desembre de 2013– sobre llistes a Girona certifiquen un augment del 15% respecte a l'any anterior. Però, des de desembre de 2010 –just abans de les retallades–, el nombre s'ha disparat encara més: de 4.251 pacients en espera fa tres anys s'ha passat a 7.848 al 2013. És a dir, 3.595 pacients més que suposen una pujada del 84% respecte al 2010, segons càlculs efectuats pel PSC de Girona.
Això deixa la regió amb uns números molt més elevats que a la resta de territoris catalans. Durant el mateix període, les llistes a les Terres de l'Ebre van augmentar un 33%; al Camp de Tarragona un 32%; a Llleida un 46%; a la Catalunya central un 13% i a Barcelona un 27%. En total, a Catalunya la pujada va ser del 32% en tres anys.
La diputada del PSC, Marina Geli i la cap de l´oposició a l´Ajuntament de Girona, Pia Bosch, van atribuir l´increment a unes retallades «no lineals» que no han tingut en compte les característiques dels hospitals gironins. Segons Geli, «Girona ha estat una regió maltractada des del territori, amb una despesa per càpita de 796 euros per persona i any, un 27% menys que la mitjana catalana».
Per aquest motiu, l´exconsellera de Salut va reclamar un pla de xoc perquè el Govern atorgui un finançament més just per a la sanitat gironina d´aquí al 2016. Això es tradueix, segons Geli, a «resoldre el tema de la despesa per càpita tenint en compte que Girona és una de les regions més resolutives i que, a més, compta amb un elevat volum de població estacional que s´ha de tenir en compte».
Tant Geli com Bosch van recordar que la regió sanitària de Girona –que no comprèn la Cerdanya però sí part del Maresme– aglutina l´11% de la població catalana però només rep el 8% del pressupost del Departament de Salut. «Fa tres anys la regió sanitària era de les que menys temps feia esperar els pacients i ara és tot el contrari, és de les que ha empitjorat més. Són doblement injustes les retallades lineals a Catalunya, perquè són les responsables de la situació de més precarietat laboral i menys accessibilitat al sistema públic de salut a les comarques gironines.
El PSC també va constatar que tots els hospitals públics de Girona experimenten increments entre el 2010 i el 2013. Per exemple, a Figueres la pujada va ser de 798 a 1.332; l´hospital de Palamós va fer-ho de 630 a 1.207; al Santa Caterina de Salt la crescuda va ser de més de 500 persones i al Trueta la xifra es duplica, passant de 745 a 1.436.
Per patologies, la major part de les perones en espera es concentren en les operacions de cataractes: el 2010 n´hi havia 1.427 i el 2013 ja eren 2.613. Les dades d´espera per a pròtesis de genoll també van disparar-se i van passar de 573 a 1.310, amb una mitjana d´espera de 9,23 mesos el 2013 –quan al 2010 era de 5,46 mesos.
Geli i Bosch reclamen un front gironí per millorar la situació
La diputada del PSC Marina Geli i la cap de l´oposició a l´Ajuntament de Girona, Pia Bosch, van tornar a reclamar un front gironí per reclamar més inversió per al territori i també per definir el projecte del nou hospital Trueta. Segons Bosch, tant un tema com l´altre han de ser concebuts com a projectes de territori i de ciutat, i no de partit. En aquest sentit, van emplaçar totes les formacions polítiques a sumar-se per resoldre sobre el que consideren un «dèficit» per a Girona.
F. Benejam
01/04/14
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies