dimecres, 14 d’agost del 2013

Girona és on més casos anuals per habitant hi ha de malària

Vuit de cada deu viatgers de les comarques gironines que han contret malària no havien fet bé el tractament per prevenir-la. La regió sanitària de Girona és on més casos anuals per habitant hi ha de malària. Per esbrinar-ne els motius, la Unitat de Salut Internacional (USI) de l'Hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) ha fet un estudi que ha permès saber que la meitat de les persones infectades havien fet malament el tractament i que, a més, un 30% ni tan sols havia pres cap tipus de precaució a l'hora de viatjar a un país amb presència d'aquesta malaltia. La Unitat elaborarà un registre de malalties importades per ser més eficaços a l'hora de prevenir contagis a l'estranger

Es calcula que només el 40% de les persones que viatgen a l'estranger es visiten amb un metge especialista en salut internacional abans de marxar. Aquesta visita no és obligatòria per anar a la majoria de països tot i que algunes vacunes molt concretes -com la febre groga- són imprescindibles per entrar en alguns països. Tot i això, el cap de la USI, el doctor Ramon Dalmau, recorda que hi ha molts països on existeixen malalties que el viatger pot contraure si no es medica o si no va en compte amb els hàbits de salut.

Una de les malalties importades més perillosa per a la salut és la malària. El cap de la unitat detalla que, en relació amb el conjunt de Catalunya, la regió sanitària de Girona és la que té més casos de malària per nombre d'habitants té a l'any. Per esbrinar-ne les causes, l'USI ha fet un estudi en les persones que han tornat a les comarques gironines amb malària. Segons detalla Dalmau, han comprovat que el 50% dels malalts havien fet malament el tractament i un 30% ni tan sols havien pres cap medicament.

El doctor Dalmau ho atribueix a "la mala fama" que té la profilaxis contra la malària però detalla que només hi ha un dels medicaments que pot provocar malestar i que, a més, és el que menys recepten. "Hi ha alternatives i és important que en malalties que poden ser complicades com la malària o l'hepatitis A es faci el tractament per evitar emmalaltir", ha afirmat Ramon Dalmau.

A més, el cap de la unitat també detalla que bona part de les persones amb malària són viatgers que van a visitar la família al seu país d'origen, amb paludisme. Per això, ressalta que és "essencial" continuar amb els programes que fan amb líders de comunitats i amb educadors socials per arribar a col·lectius de nouvinguts perquè, abans de fer les vacances d'estiu al seu país d'origen, també visitin les unitats de salut internacional. "Cada vegada en són més conscients i vénen més", ha assegurat.

El cap de la Unitat de Salut Internacional de les comarques gironines també creu que s'hauria d'obrir un debat sobre el pagament de les vacunes, per poder adaptar el cost a les despeses de les famílies. "Sé que és un moment complicat, però en qüestions de salut s'hauria de mirar de trobar la manera de fer-ho assequible per a tothom", ha afirmat Dalmau que explica que ja s'han trobat casos de famílies que només vacunen els menors d'edat perquè per a ells és gratuït.

Registre de malalties
La Unitat de Salut Internacional vol crear un registre de malalties importades perquè, tal com han fet amb la malària, puguin tenir més informació sobre per què algunes persones agafen una malaltia o una altra estant de viatge. Dalmau detalla que el més habitual és que els viatgers agafin paràsits intestinals que provoquin diarrees o vòmits, però també hi ha altres malalties més greus que és important combatre des de tots els flancs com la malària mateix, el dengue o una hepatitis.

Els centres de salut internacional donen consells al viatger sobre els bons hàbits de salut i també saben si al país on viatgen hi ha alguna alerta per alguna epidèmia o per algun increment d'alguna malaltia que precisi vacuna o tractament abans de marxar.


ACN
13/08/13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies