Aposta per reduir les hospitalitzacions de malalts crònics i augmentar la cirurgia ambulatòria per alliberar llits
L'estalvi serà de 64 milions, que, segons Salut, es destinaran a millorar les llistes d'espera
Reduir les hospitalitzacions, d'una banda, evitant la desestabilització i les recaigudes dels malalts crònics, i, de l'altra, substituint operacions que ara requereixen ingrés per intervencions de cirurgia ambulatòria són les dues principals estratègies que el Departament de Salut vol promoure en els propers tres anys per estalviar recursos i destinar-los, entre altres coses, a millorar les llistes d'espera quirúrgiques. Per aquest any, Salut preveu fer 4.000 ingressos menys de malalts crònics i 4.000 menys de pacients d'intervencions quirúrgiques. En total, representa un 1% dels 750.000 ingressos que es registren cada any als hospitals catalans d'aguts i un estalvi d'uns 64 milions d'euros.Salut vol evitar aquest any 8.000 ingressos hospitalaris
El director de Catsalut, Josep Maria Padrosa, va presentar ahir les línies mestres del que Salut ha anomenat pla de reordenacions assistencials territorials (RAT), en què s'inclouen canvis fonamentals en l'organització dels serveis, tant des del punt de vista de l'atenció primària com dels nivells més complexos d'atenció hospitalària. “Farem les coses de manera diferent”, va afirmar Padrosa, que va apel·lar a la necessitat de ser més eficients, sense perdre “qualitat ni equitat”.
Fer les coses de manera diferent es tradueix, per exemple, a potenciar l'atenció del malalt crònic complex des de l'àmbit de la primària per evitar complicacions que requereixin hospitalitzacions. En el cas dels malalts descompensats que requereixin ingrés, Salut vol atendre el màxim de pacients en unitats de subaguts o en hospitals de dia.
Segons el gerent de planificació de Catsalut, Àlex Guarga, els resultats obtinguts pels diferents hospitals demostren que hi ha marge de millora per ser més eficients, ja que mentre que hi ha centres que tenen percentatges inferiors al 5% pel que fa a reingressos de crònics que recauen poc després d'una hospitalització, altres s'acosten al 25%. Salut considera que els reingressos no haurien de superar el 12% de mitjana (actualment és el 17%).
L'altra gran aposta per reduir els ingressos és la cirurgia major ambulatòria (CMA), que ara suposa el 58% de les intervencions, però que el 2015 hauria d'augmentar fins al 67%. De fet, hi ha hospitals on la CMA ja representa el 70% de les operacions, mentre que en altres només arriba al 40%.
La reordenació de serveis també inclou la reducció del nombre de visites de control a les consultes externes (500.000 menys de 10 milions anuals) per reduir el temps d'espera de les primeres visites.
Hospitals amb menys especialitats
La reordenació de les especialitats hospitalàries ja ha començat a Catalunya i continuarà els propers anys amb l'objectiu de concentrar serveis i expertesa en un nombre inferior de centres, tenint en compte el territori. De fet, ja hi ha experiències en marxa, com ara el servei de cirurgia vascular que comparteixen els hospitals de Bellvitge i Moisès Broggi, o l'equip de cirurgia de recte mancomunat entre els hospitals de Mollet, Sant Celoni i Granollers. Aviat es concentraran en menys hospitals els serveis de cirurgia pediàtrica, tal com ja s'ha fet amb la cirurgia oncològica. És clar que, d'aquí al 2015, alguns hospitals perdran especialitats. Això vol dir que rebran menys diners de Catsalut i que, previsiblement, es produiran ajustos que acabaran afectant el personal d'una manera o altra.
Marta Ciércoles
07/06/13
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies