dijous, 4 d’abril del 2013

Salut inverteix 6,1 milions d´euros en nous aparells al Trueta

El Departament de Salut ha invertit 6,1 MEUR (milions d'euros) en una nova ressonància magnètica, dos aparells de tomografia computada -coneguts com a TAC- i un aparell per aplicar els tractaments en radioteràpia a malalts de càncer per a l'hospital Josep Trueta de Girona. El director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, ha destacat que la nova tecnologia permetrà oferir més qualitat, més precisió i millor tracte als pacients. El Trueta fa unes 10.000 ressonàncies magnètiques l'any, 22.000 TAC i dóna tractament de radioteràpia a unes 1.200 pacients. El Departament es fixa com a objectiu reduir en un 15% la mortalitat per càncer el 2020.

L'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) del Trueta té una nova ressonància magnètica i dos aparells de tomografia computada (TC) que suposa fer un salt qualitatiu cap endavant en aquestes dues proves de diagnòstic per la imatge. En total, del Departament ha invertit 2,6 MEUR per renovar els aparells; 1.135.000 euros per a l'equip de ressonància magnètica, 1.135.000 euros per als dos equips del TAC i també han invertit 150.000 euros en adaptar les instal·lacions als nous equipaments.

Segons ha detallat Constante, d'aquesta manera el Trueta disposa dels aparells d'alta tecnologia més actualitzats del mercat. El nou equip ressonància magnètica fa els estudis amb una major qualitat, en menys temps i amb major confort per al pacient. També permet fer els estudis amb major cobertura corporal sense pèrdua de la qualitat.

El que destaca més d'aquest aparell és que pot fer proves a pacients de grans dimensions. Amb la ressonància magnètica antiga, no podien fer proves als pacients que pesaven més de 150 quilos mentre que ara poden fer estudis de persones obeses de fins a 250 quilos. Segons detalla el Departament, la ressonància utilitza càlculs en 3 dimensions que permeten adaptarse a cada pacient i a cada anatomia.

L'aparell també busca reduir el soroll de la màquina perquè, per exemple, poden posar música al malalt a través d'uns cascs compatibles connectats a un equip amb música a la sala de control.

Els nous TC -coneguts popularment com a TAC- incorporen les últimes novetats tecnològiques tant pel que fa a seguretat del pacient i gestió de dosis, com de qualitat d'imatge i celeritat en la presentació. Els nous TC poden fer estudis de major qualitat en molt poc temps. Això és molt important en exploracions avançades que fan al centre, com ara estudi de politraumatismes, estudi cranial d'infart cerebral, estudis vasculars o estudis cardíacs. A més els nous equips permeten fer exploracions a persones amb pròtesis metàl·liques, un impediment que hi havia amb els TAC antics.

Objectiu 2020: 15% menys de mortalitat per càncer
El director general de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut, Carles Constante, també ha visitat aquest dijous les instal·lacions de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) situat al Trueta. L'ICO ha estrenat recentment un nou accelerador lineal, una parell que s'utilitza per aplicar tractaments de radioteràpia a malalts de càncer.

Segons Constante, aquest nou aparell permet definir amb més precisió i eficàcia la zona afectada pel tumor que cal irradiar i redueix el risc de danyar teixit sa. A més, així eviten el desplaçament de pacients fins a hospitals de Barcelona on fins fa poc s'havien de derivar. Aquest aparell ha suposat una inversió d'uns 3.500.000 euros. A l'ICO de Girona es realitzen cada any uns 1.200 tractaments de radioteràpia.

Constante ha assegurat que des del Departament de Salut no es retalla ni es retallarà en tractament contra el càncer. "És una de les línies vermelles que ens vam marcar", ha precisat. De fet, Constante ha explicat que l'objectiu d'aquí al 2020 és aconseguir reduir un 15% la mortalitat de persones amb càncer.

ACN
04/04/13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies