El centre gironí augmenta l'activitat quirúrgica complexa, mentre que el saltenc reforça l'atenció a la salut mental
Professionals del Trueta assisteixen a la presentació del balanç de 2012. |
L'activitat als serveis d'urgències va caure durant el 2012 tant a l'hospital Trueta de Girona com al Santa Caterina de Salt. Ambdós centres sanitaris van presentar ahir els respectius balanços de la gestió de l'any passat amb un lleuger descens de l'activitat urgent, que al Trueta va arribar a les 64.342 visites, i al Santa Caterina a les 42.632.
És l'única dada de 2012 en la qual ambdós centres coincideixen. El Trueta, hospital terciari de referència a la província, va registrar un increment del 3% de les intervencions quirúrgiques (més de 9.000 operacions), així com també dels ingressos hospitalaris (15.332 altes) i tractaments a l'hospital de dia (més de 9.000 sessions).
Per contra el Santa Caterina, hospital comarcal especialitzat en algunes àrees com la salut mental, va disminuir el nombre d'intervencions i d'ingressos, però en canvi va certificar un augment del nombre de consultes externes.
Tant l'hospital de Girona com el de Salt estan actualment immersos en un procés d'unificació de serveis i de protocols, l'anomenat projecte CIMS. Tot i seguir aquest camí cap a un funcionament únic, els dos centres sanitaris mantenen els seus trets característics i les dades dels balanços del 2012 així ho reflecteixen. Per exemple, l'hospital Trueta va incrementar durant el 2012 la complexitat de la patologia atesa al centre, aquella que li correspon com a hospital de referència de la Regió Sanitària de Girona.
En aquest sentit, des del 2008 la complexitat de l'activitat quirúrgica del centre ha crescut un 16%, amb un total de 635 procediments fets al 2012 considerats terciaris, 79 més que al 2011.
Així mateix, la directora del centre, Àngels Morales, també va avançar que un mínim del 13% de les cures d'infermeria són d'alta intensitat i correspondrien a pacients considerats semicrítics (cal tenir present que aquest apartat no valorava les cures realitzades a les unitats de crítics com són les Unitats de Cures Intensives i Neonatologia).
Pel que fa al Santa Caterina, el director assistencial de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), Martí Carreras, va destacar el fet que Girona és referent a tot l'estat espanyol en salut mental i així mateix ha apuntat la voluntat d'aconseguir que el Model d'atenció a la salut mental de Girona esdevingui la referència del projecte estratègic de desenvolupament d'alternatives assistencials en el marc d'un sistema integrat.
El director ha posat en relleu l'esforç realitzat en aconseguir la continuïtat assistencial del pacient en els centres de salut mental comunitaris, l'alta participació en grups psicoeducatius, els nombre de plans terapèutics individualitzats i la potenciació de l'activitat de la xarxa.
Més de 75.000 visites
Pel que fa a hospitalització es van fer l'any passat 935 altes amb una estada mitjana de 14,99 dies; es van atendre un total de 3.468 urgències psiquiàtriques de les quals només un 27% van requerir ingrés. Així mateix hi va haver 304 pacients atesos en centres de dia, i el centres de salut mental van atendre un total de 76.005 visites d'adults i 25.420 visites d'infants i joves.
En l'àmbit de l'atenció primària, ambdós hospitals van posar de relleu la tasca que fan els nombrosos CAP que gestionen tant l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'IAS. Els 26 CAP de l'ICS van tancar el 2012 amb una baixada generalitzada d'activitat a l'atenció primària, tant programada com urgent, i només s'ha vist incrementada l'atenció domiciliària. I a l'IAS, l'activitat va incrementar als CAP de les àrees de Cassà de la Selva, Breda-Hostalric i Anglès. En aquest sentit, destaca sobretot l'11,27% de les visites domiciliàries per part de metges i el 10% per part d'infermeria.
F.B.
10/04/13
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies