Projecte per unir els serveis d'obstetrícia i neonatologia dels dos hospitals
Està previst mantenir les dues seus actuals i tots els llocs de treball
L'hospital Clínic i el de Sant Joan de Déu presentaran en els pròxims dies al Departament de Salut un pla per crear a Barcelona un centre líder a nivell europeu en medicina fetal i neonatal.
El nou centre es crearà a partir de la unió dels serveis d'obstetrícia i neonatologia dels dos hospitals. Està previst mantenir les dues seus actuals i tots els llocs de treball. S'espera que la fusió permeti treure el màxim partit de la gran activitat assistencial i l'excel·lència investigadora dels dos hospitals. Els serveis afectats pel projecte atenen uns 10.000 pacients a l'any i compten amb uns dos-cents treballadors. La fusió reforçarà previsiblement el prestigi dels equips d'ambdós centres i els ajudarà a captar més recursos per a investigació. Però no hauria d'afectar l'atenció que reben els pacients, excepte per les millores derivades de les investigacions que es facin al nou centre.
Eduard Gratacós, actual cap del servei de medicina maternofetal del Clínic, és el principal candidat a dirigir el projecte. Gratacós és reconegut internacionalment pels avenços que ha introduït en cirurgia fetal i per les seves investigacions sobre el desenvolupament neurològic durant l'etapa prenatal.
Josep Maria Lailla, cap del servei de ginecologia i obstetrícia de Sant Joan de Déu, té previst jubilar-se en els pròxims mesos, encara que no es descarta que quedi vinculat al nou centre com a consultor.
El projecte s'ha vist facilitat per la bona sintonia entre els especialistes en medicina fetal i neonatal del Clínic i de Sant Joan de Déu, i ha pres forma en negociacions entre les direccions dels dos hospitals. Un cop definides les línies mestres, està previst presentar formalment la proposta al Departament de Salut la setmana. Fonts coneixedores de les negociacions van informar ahir que esperen que Salut aprovi la iniciativa abans de final de mes.
El futur centre va en la línia de la petició que va fer Salut als grans hospitals l'any passat per optimitzar els recursos en un context de retallades. En lloc de dispersar inversions, el departament va demanar iniciatives per concentrar esforços. Salut va optar per no imposar aliances no desitjades, sinó esperar que sorgissin voluntàriament dels propis professionals. L'acord del Clínic i Sant Joan de Déu és la primera gran iniciativa en aquesta línia.
La fusió no comportarà que s'eliminin a curt termini instal·lacions costoses que estan duplicades entre els dos hospitals. En el cas de la UCI de nounats, per exemple, no hi ha marge per reduir l'activitat perquè hi ha un dèficit de places de cures intensives de prematurs a l'àrea de Barcelona. En altres programes, no es descarta que a mig termini es puguin reduir activitats si són ineficients.
No s'ha estudiat encara què personalitat jurídica es donarà al nou centre. Per ser eficient, hauria de tenir una certa autonomia de gestió respecte a les direccions dels hospitals i respecte a la conselleria, va informar ahir una font pròxima a les negociacions. Seguiria així el model dels Centres de Recerca de Catalunya (prop), que mantenen la seva excel·lència científica gràcies a que disposen d'autonomia per gestionar els seus pressupostos. El model Prop s'ha implantat ja amb èxit en hospitals, com a l'Institut de Recerca Vall d'Hebron o l'institut Idibaps del Clínic. En el cas del centre de medicina fetal i neonatal del Clínic i Sant Joan de Déu, el model hauria d'adaptar per combinar l'activitat investigadora i l'assistencial.
Josep Corbella
Ana Macpherson
07/02/2013
La Vanguardia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies