dilluns, 18 de juny del 2012

Sense escola bressol per ser diabètica

L' Ajuntament de Girona posa traves per matricular una nena de 22 mesos per patir una malaltia crònica. 
L’endocrí de l'Ester recomana l'escolarització de la petita a l’escola bressol.
Després que la mare denunciés el cas, l'Ajuntament s'avé a reunir-se amb ella de nou. 
L’Ester té 22 mesos i just ara comença a ser conscient de la seva malaltia: és diabètica i sempre pregunta als seus pares si pot menjar alguna cosa, perquè li han ensenyat que ha de cuidar la seva alimentació per controlar el nivell de sucre en la sang. També demana un suc o una galeta si es troba malament. Però encara no és autònoma i necessita que un adult li faci les glucèmies i li administri la insulina abans dels principals àpats del dia. 



Aquesta atenció especial que la petita requereix li ha causat problemes a l'hora de trobar escola. Els seus pares, la Mireia Ros i en Marc Hernández, van voler matricular aquesta primavera en una guarderia municipal de Girona i no ho han aconseguit de moment. Comptaven amb els punts necessaris i van entrar a les llistes provisionals d'admesos, però l'Oficina Municipal d'Escolarització (OME) de la ciutat de Girona va desestimar a principis de juny la seva petició, segons expliquen els seus pares. El motiu: la nena pateix diabetis. 



La Mireia Ros recorda que la seva filla va aconseguir 35 punts -cinc d'ells per tenir una malaltia crònica- i a finals de maig, quan es van publicar les llistes provisionals d'admesos en la escola bressol municipal La Baldufa, tenia el número 23 per a 24 places ofertes. Però el 4 de juny tècnics de l'OME es reuneixen amb ella i li comuniquen que han desestimat l'escolarització de l'Ester perquè no tenen mitjans per atendre-la. "Ens van dir que no li podien donar una plaça com a alumna de necessitats educatives especials perquè no tenen diners per contractar personal de suport en els centres, i que tampoc la admetien com una alumna ordinària perquè té diabetis", assenyala Mireia. Precisament la nena va aconseguir entrar a la llista d'admesos per via ordinària. Dos dies més tard, quan es van publicar les llistes definitives a les escoles bressol de la ciutat, la seva filla no apareixia, ni tan sols era    a la llista d'espera. 



Davant la negativa de l'Ajuntament, la Mireia va demanar als tècnics municipals que es reunissin amb el metge endocrí que atén l'Ester a l'hospital Josep Trueta per assessorar-se. La reunió va tenir lloc el 8 de juny i en ella el metge va recomanar l'escolarització de l'Ester. "L'únic que necessita és que un adult la vigili, que li faci la glucèmia i li posi la insulina abans del menjar. A l'hospital Josep Trueta fan cursos per a mestres i personal educatiu, existeixen els mitjans perquè els nens diabètics tinguin una escolarització com la de qualsevol altre", assenyala la Mireia. Aquesta dona ha posat el cas en mans de l'advocat de l'Associació de Diabètics de Catalunya, Jaume Oriel. "Lamentablement, es tracta d'un altre cas de discriminació per malaltia", assenyala Oriel. Per a aquest advocat, l'Ester té dret a una plaça a la guarderia municipal perquè va entrar en les llistes d'admesos, i l'Ajuntament no pot negar-se a escolaritzar-la pel fet de ser diabètica. 


Després que la Mireia Ros denunciés els fets públicament, l'Ajuntament ha decidit tornar a reunir-se amb la família i l'advocat per buscar una solució. Segons un portaveu del consistori, la intenció és arribar a un acord amb la família per escolaritzar la nena. Demà a la tarda, la Mireia, en Marc i l'advocat es trobaran amb la regidora d'Educació de la ciutat, Isabel Muradàs. "No li deneguem la matrícula, només vam dir que el cas s'havia d'estudiar", diuen des de l'Ajuntament. "Volem consensuar amb els pares com ha d'escolaritzar la nena", afegeixen, encara que no aclareixen les condicions que posaran per a això. Si hi ha acord, l'Ester podrà anar a la guarderia a partir de setembre. 



La Mireia Ros diu sentir-se optimista, però tem que l'Ajuntament vulgui escolaritzar l'Ester "sense fer-se'n responsable", és a dir, que demani que siguin els pares els que hagin d'anar cada dia a la guarderia per mirar la glucèmia i administrar la insulina. El cas de l’Ester il·lustra les dificultats que poden trobar els nens diabètics i amb altres malalties cròniques a l'escola. Existeix un protocol d'atenció a aquests alumnes, però són només recomanacions, i hi ha un buit legal sobre qui ha d'administrar els medicaments en horari escolar. 

Maite Gutiérrez 
17/05/2012
La Vanguardia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies