El monjo de Montserrat Josep Massot, director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat des de fa quaranta anys, ha estat guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2012, guardó concedit per Òmnium Cultural. El pare Josep Massot i Muntaner (Palma de Mallorca, 1941), amb més de 1.200 treballs i nombrosos llibres sobre temes de llengua publicats, literatura i història dels territoris de parla catalana, ha estat escollit pel jurat en reconeixement a la seva "dedicació a la llengua i la literatura catalanes". Alhora, el jurat, integrat per Laura Borràs, Margarida Casacuberta, Lluís Duran, Pilar García Sedas, Ramon Pla i Arxé, Damià Pons, Joaquim Maria Puyal, Carles Solà i Josep Maria Terricabras, entén que és "molt especialment per als de les Illes Balears, un model exemplar de treball rigorós, lleial i perseverant". Precisament, Ramon Pla va destacar ahir l'extensa i "molt rigorosa" obra de Massot, com a historiador i igualment com a editor.
Josep Massot va mostrar la seva felicitat en rebre un guardó que anteriorment han obtingut persones que han estat per a ell "autèntics mestres" i va recordar la seva vida com a estudiós des dels anys seixanta fins a l'actualitat, mostrant la seva preocupació per la situació actual de la llengua. Segons la seva opinió, és necessari mantenir-se "ferms" en la defensa de la cultura i la llengua catalanes. "El fet que hi hagi retrocessos em preocupa molt", va indicar.
Per a la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, el reconeixement a Josep Massot és per "una trajectòria de cinquanta anys de treball sense vacances per a la cultura catalana", va dir, i va sostenir que savis com el monjo "són més necessaris que mai quan la Història s'accelera com en l'actualitat".
1.200 treballs publicats
Josep Massot ha publicat més de 1.200 treballs i nombrosos llibres sobre temes de llengua, literatura i història dels territoris de parla catalana, com Els mallorquins i la llengua autòctona, Antoni M. Alcover i la llengua catalana, Els creadors del Montserrat modern Georges Bernanos i la guerra civil, traduït al francès i a l'alemany.
Al llarg de la seva vida ha rebut nombrosos premis per la seva tasca en l'àmbit de les lletres, entre ells el Premi Francesc de B. Moll, de l'Obra Cultural Balear, el Premi de la Crítica Serra d'Or, el Premi ?Sanchis Guarner i el Premi Nacional de Cultura Popular 1998 de la Generalitat de Catalunya, a més d'haver obtingut la Creu de Sant Jordi el 1996 i d'haver estat nomenat doctor "honoris causa" per la Universitat de les Illes Balears. És vicepresident de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans i secretari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.
El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes s'atorga a les persones que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva obra intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.
Algunes de les persones que l'han rebut els últims anys són el poeta Feliu Formosa, l'historiador Josep Termes, l'escriptor Baltasar Porcel, l'escriptora Montserrat Abelló, el lingüista Joan Solà, l'escriptor Jaume Cabré i el filòleg Albert Manent.
Diari de Girona
27/03/2012
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies