divendres, 10 de febrer del 2012

Ser amable amb un mateix

La psicologia rescata el valor de l'autocompassió i els seus beneficis per a la salut
Pintura per Andrew Gonzalez
Et tractes tan bé com tractes als teus amics i a la teva família? Aquesta pregunta és el punt de partida per a una nova àrea de la psicologia en creixement anomenada autocompassió: què tan amables som amb nosaltres mateixos. Els que fàcilment donen suport i entenen els altres, en general treuen molt baixos resultats en els tests d’autocompassió, renyant-se per falles com el sobrepès o la falta d'activitat física.
No obstant això, les últimes investigacions suggereixen que acceptar les nostres imperfeccions pot ser el primer pas per aconseguir una millor salut. Les persones que tenen alts valors en aquesta classe de tests pateixen menys la depressió i l'ansietat, a més de ser més feliços i optimistes. La informació preliminar suggereix que l'autocompassió pot fins i tot influir en quan mengem i ajudar-nos a baixar de pes.
Aquestes idees semblen ser contràries als consells de molts metges i llibres d'autoajuda que sostenen que la força de voluntat i la disciplina són les claus per a una millor salut. Però Kristin Neff, pionera en aquest camp, diu que l'autocompassió no s'ha de confondre amb l'autoindulgència o amb tenir estàndards baixos.
"En les meves investigacions vaig trobar que la raó principal per la qual les persones eren poc autocompassives era la por de tornar-se indulgents amb elles mateixes -explica Neff, professora associada de desenvolupament humà a la Universitat de Texas-. Creuen que l'autocrítica és la que les manté en línia. La nostra cultura diu que ser durs amb nosaltres mateixos és el correcte. "
Imagini la seva reacció davant d'un nen amb problemes a l'escola o que menja massa menjar “porqueria”. Molts pares oferirien el seu suport, ensenyant-li i buscant menjar més sa que ell gaudis. Però en quan els adults es troben en una situació similar, treballant massa o menjant de més i guanyant pes, molts cauen en un cercle d'autocrítica i negativitat. Això fa que es sentin fins i tot menys motivats a canviar.
"La autocompassió realment condueix a la motivació -diu Neff-. La raó per la qual no deixaries els teus fills mengessin cinc quilos de gelat és perquè els vols. Amb l'autocompassió, si et vols a tu mateix, tendeixes més a fer el que és saludable per a tu i no pas el que és perjudicial. "
Neff va desenvolupar una escala d'autocompassió: són 26 frases per determinar amb quina constància la gent és amable amb ella mateixa i si reconeixen que els seus “daltabaixos” són simplement part de la vida. Per als qui treuen baixa puntuació en l'escala, Neff proposa una sèrie d'exercicis: escriure una carta de suport a un mateix, com per un amic que preocupés, fer una llista amb els millors i pitjors trets, pensant en quins podrien ser els passos per seguir per ajudar a sentir-se millor amb un mateix.
Tara Parker-Pope
The New York Times

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies