dilluns, 2 de gener del 2012

Què has de saber abans de fer-te un pírcing?

Sabem que, per a moltes persones, portar un pírcing està “de moda”. Només cal fer una recerca a través dels cercadors d’Internet per adonar-se’n de la gran quantitat d’establiments on en posen. El que, a vegades, oblidem és que aquesta pràctica suposa lesions a la dermis. L'usuari ha de ser conscient i estar ben informat respecte als problemes que poden aparèixer com: infeccions, reaccions al·lèrgiques, irritacions... Fins i tot, si no es realitza en locals que respectin les mesures higièniques, poden donar lloc a malalties víriques greus com l'hepatitis o la sida, o que es transmeten per la sang. Per aquests motius aquesta moda és desaconsellable des de la perspectiva sanitària. No obstant això si algú esta  entossudit a fer-se un pírcing, cal que segueixi una sèrie de normes bàsiques que són:
  • Estar vacunat del tètanus.
  • No patir cap malaltia en el moment de la inserció del pírcing, ja que qualsevol afecció, com un refredat, pot debilitar el nostre sistema immunològic.
  • Els menors de edat han de tenir autorització paterna.
  • L’estiu és la pitjor època de l’any per fer-se pírcing perquè quan més suem i anem a la piscina i a platja, que incrementa la possibilitat d’infeccions.
  • Hem de saber que hi ha parts del cos que ,per les se­ves mucoses, es poden infectar més fàcilment, com la boca, nas, Llengua i genitals. En altres parts, com els llavis i el melic, els pírcings poden ser perillosos per causar fàcilment enganxades o rascades.
  • Cal evitar col·locar l'arracada en llocs de la nostra pell on tinguem al·lèrgies, grans cremades...
  • És molt important fer-se pírcing en centres per aquesta pràctica. Això ens garanteix les normes de higiene i la prevenció de riscos sanitaris .tan els relacionats amb el local com els vinculats al material de treball. També ens garanteix que els utensilis estan degudament esterilitzats.
  • Hem d’escollir el material més adient per introduir un element al nostre cos. El millor són les arracades de materials hipoalèrgics com el titani o l’acer.
  • Exigim que el personal sigui professional i treballi com si es tractés d'una operació, netejant i desinfectant la zona de la pell que s’hagi de perforar. També cal que tot el material que es faci servir per travessar la pell sigui esterilitzat i d’un sol ús (els utensilis que no siguin d’un sol ús s’han d’esterilitzar i guardar en bosses o recipients estèrils. 
  • Hem de saber que després, durant un temps, s’han de realitzar les cures de la ferida que ens indiquin. Aquestes cures dependran de la zona perforada. En cas de febre o vermelló hem d’anar al metge. 
  • Cal saber que no es podrà donar sang en un any.
En resum, per minimitzar els riscos de la salut abans de fer-te  un pírcing cal que disposis de tota la informació. I, sobretot, que escullis un professional qualificat que a més de garantir la higiene impecable i una tècnica satisfactòria, t’informi de les prevencions necessàries i de les cures posteriors.

Pilar Castro
Cap de la xarxa d'agents de Salut Pública Municipals de DipSalut
Diari de Girona
29/12/2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tan sols acceptarem comentaris que siguin signats amb els vostres veritables noms, la resta seran eliminats.
Gràcies